- Κάνωπος ή Κάνωβος
- Αρχαία πόλη της Αιγύπτου (ΒΑ της Αλεξάνδρειας), τα ερείπια της οποίας βρίσκονται κοντά στο Αμπουκίρ. Ήταν κυρίως γνωστή ως τόπος διαμονής των πλούσιων Αιγυπτίων και ως τόπος προσκυνήματος στον τοπικό ναό και μαντείο του Σέραπη. Με την Αλεξάνδρεια συνδεόταν με τεχνητή διώρυγα, πλαισιωμένη από λαμπρούς κήπους και πολυτελή ανάκτορα.
Κατά την ελληνική μυθολογία, η πόλη πήρε την ονομασία της από τον Κάνωβο ή Κάνωπο, κυβερνήτη του πλοίου του Μενελάου, ο οποίος είχε ταφεί εκεί. Το τρίγλωσσο διάταγμα των ιερέων της Κ. (σε ιερογλυφική, δημώδη και ελληνική γραφή), που χρονολογείται από το 238 π.Χ., υπήρξε σοβαρό βοήθημα για την ανάγνωση της ιερογλυφικής γραφής.
κανωπικά ή κανωβικά αγγεία. Ειδικός τύπος αιγυπτιακών αγγείων, στα οποία φυλάσσονταν τα σπλάχνα των ταριχευμένων νεκρών.
Η ονομασία τους οφείλεται στην πόλη Κ., όπου βρέθηκαν πολλά δείγματα του είδους.
Κανωπικά ονομάστηκαν επίσης τα ετρουσκικά αγγεία που περιείχαν τα οστά των νεκρών. Ήταν κατασκευασμένα από χαλκό ή κόκκινη άργιλο και χρησιμοποιήθηκαν κυρίως στην περιοχή του Κιούζι από τα μέσα του 7ου έως τα τέλη του 6ου αι. π.Χ. Είχαν πώμα σε μορφή ανδρικού ή γυναικείου προσώπου, λαβές σε σχήμα χεριών και τοποθετούνταν μέσα στους τάφους πάνω σε ένα είδος θρόνου με κυκλικό ερεισίνωτο. Τα πώματα των ετρουσκικών κανωπικών αγγείων δεν έχουν ρεαλιστικό χαρακτήρα ούτε αποτελούν προσωπογραφίες, αλλά εξιδανικευμένες μορφές νεκρών, εξαιρετικά ενδιαφέρουσες για τη μελέτη της αρχαιότερης ετρουσκικής πλαστικής.
Αιγυπτιακή θήκη από τον θησαυρό του Τουταγχαμόν (14ος αι. π.Χ.), είδος κανωπικού αγγείου (Εθνικό Μουσείο, Κάιρο).
Ετρουσκικό κανωπικό αγγείο από το Κιούζι (7ος-6ος αι. π.Χ.) (Αρχαιολογικό Μουσείο, Φλωρεντία).
Dictionary of Greek. 2013.